Påskekrim - Ingen Påske Uten...

Enjoy The Silence, heter det i sangen. Snart skal det bli enda stillere. Stille uke er her, og det er det snart påske.

Med påsken kommer også en stor glede for mange nordmenn, nemlig påskekrimmen. Den finnes i utallige varianter og former. Den kommer som bok, hørespill, tv-serie, film o.s.v.

Ofte er det de gode, gamle klassikerne som taes frem i lyset når påsken settes igang. Agatha Christie, André BjerkeSir Arthur Conan Doyle og P. D. James er blant dem som leses.

Flere av de klassiske kriminalhistoriene er utallige ganger blitt filmatisert for kino eller tv. Mange av disse er blitt kjempepopulære, og et selvskrevent høydepunkt i påsken.

Filmatiseringen som må sies og være den mest populære gjennom tidene, er tv-filmene basert på Agatha Christies historier, og da spesielt dem med Poirot. Der spiller David Suchet sin legendariske tolkning av detektivhelten, rollen han er aller mest kjent for.


En annen bokserie som har blitt filmatisert er Stieg Larssons Millenium-trillogi. Denne krimmen har ikke de typiske påskekrim-momentene, men er likevel blitt selvfølgelig lesestoff for flere i påsketiden. Bøkene er blitt kjempepoppulære, både i moderlandet Sverige og mange flere land. Den svenske filmatiseringen er også blitt svært populære, til og med så populære at Hollywood har laget sine egne filmversjoner av bøkene.

Men det er ikke bare krim som er basert på bøker som slår an. Flere filmer/TV-serier laget spesielt for dette formatet har også blitt store suksesser.

I 1976 fikk Norge sin første helt egne TV-krim, Nitimemordet. Dette var de første episodene i den legendariske serien om Helmer & Sigurdson, som ble produsert i tidsrommet 1975 til 1981. Her spilte Alf Nordvang og Anders Hatlo to etterforskere som må oppklare et drap på en banksjef i NRKs Nitime-studio.
Disse seriene ble veldig populære, og Nitimemordet er nettopp gitt ut på DVD for aller første gang. Dette til glede for mange TV-seere.

Etter dette har vi fått flere krimserier på TV. Den norsk-svenske serien Rød Snø fra 1985, ble veldig populær, og satte standard for hvordan Skandinavisk krim skulle være.

Fra utlandet har vi fått serier som Midsomer Murders (1997-)Derrick (1974-1998)Columbo (1971-2003) og mange flere.

Under kommer en liste over mine favoritter innen påskekrimsjangeren og krim generelt. Hver tittel er en link til en nettside med mere stoff om filmen/serien.
_______________________________________________

MINE KRIMFAVORITTER:
---


--EJK-- -I'll Be Back

Kommentarer