Gjertrud Nilsens Jul, 14 Desember: Kald, Kaldere...

Det er 14. desember og begge sitter og hakker tenner. Graderstokken viser helt ned i over 20 minus. Ute snør det noe helt forferdlig. Gjertrud fryser så hun skjelver. Derfor tørr hun ikke å strikke noe i dag, i fare for å stikke seg selv med strikkepinnene.

Johan er sint. Det snør så mye ute at parabolanntennen er blitt for tung av all snyen og ramlet ned. Derfor får han ikke inn tv i dag. Gjertrud spør om dem skal spille Yatzy, men Johan har ikke noe lyst. Da får dem heller sitte og fryse.

Gjertrud synes Johan kan prøve og komme seg ut etter litt ved. Men Johan nekter som vanlig. "Vi kan jo ikke fryse i hjel. Tro hva sønnen vår vil si når han finner oss slik på juleaften?", sier hun med gråten i halsen. Johan himler med øynene før han reiser seg fra sofaen. Han går med subbende skritt mot ytterdøren. Gjertrud ser at han egentlig er ganske motvillig, men sier ikke noe. Johan tar tak i døren, men den sitter fast. Han går til gangvinduet for å se hva det er som er galt. Da får han til sin store forskrekkelse se at de er snødd inne. Det er masse snø som stenger for ytterdøren. Hva skal de gjøre?

Gjertrud blir helt i fra seg. Nå er hun vertfall sikker på at de kommer til å fryse i hjel. Johan forsikrer henne om at det kommer de ikke til å gjøre. Da blir hun helt overbevist om at grunnen er at han vil finne en løsning på problemet. Det var ikke helt det han hadde tenkt. Gjertrud sier at han kan jo klatre ut av vinduet. Johan er litt skeptisk til den tanken, men han vil jo ikke fryse i hjel, og da MÅ dem ha ved.

Han går ut i gangen, åpner vinduet og er på tur til å klatre ut. Akkurat i samme øyeblikk mister han balansen, ramler ut av vinduet og rett i en snøkant. Han setter seg fast i snøen og blir liggende. Hva skal han gjøre nå. Gjertrud som har fulgt etter han ut i gangen, ser hva som skjer og strekker seg ut av vinduet for og prøve og dra han opp av snøen. Men dette slår helt feil. Gjertrud mister balansen og ramler ut vinduet, hun også. Nå ligger de snødekket og stivfrosne i snøen begge to. Hvordan skal de komme seg inn igjen?

Gjertrud som ikke har satt seg fast, reiser seg opp og prøver å dra Johan med seg, men han sitter bom fast. Hva skal hun gjøre nå da? Snøen er så dyp at hun ikke klarer å gå etter hjelp. Hun begynner å rope så høyt som hun bare kan. "Hjelp! Kan noen hjelpe oss?", roper hun. Men ingen hører henne. Hun roper enda høyere, men får ikke svar fra noen.

Gjertrud vasser i snø nesten helt til hofta, når hun prøver og komme seg frem til uthuset deres. Men døren sitter fast på grunn av så mye snø, så hun må prøve og komme seg inn gjennom vinduet. Hun klarer det ikke, det for langt oppe på veggen. Like utenfor vinduet er det et stort tre som hun klatrer opp. Med en kunstig hofte er det ikke så enkelt, men hun gjør så godt hun kan. Hun kommer seg endelig opp og kan prøve og komme seg inn gjennom vinduet. Etter mye om og men er hun endelig inne i uthuset. Der finner hun frem en spade som hun tar med seg ut igjen. Så er det samme prosess for og komme seg ut igjen.

Når Gjertrud er kommet tilbake til Johan, prøver hun og spa han frem. Men det er så mye snø at det nesten er umulig. Hun spar og spar, men han sitter bom fast. Kanskje hun må ta frem snøfresen? Nei, da kan hun jo være uheldig og få Johan inn i fresen, og han blir most til småbiter. Hun får bare fortsette med å spa. Etter nesten en time har hun greid å spa han frem. Johan er så lykkelig at han gir hun et stort kyss midt på truten. Gjertrud kan ikke huske sist han gjorde noe slikt mot henne. Det må være minst 30 år siden sist. Men hvordan skal dem komme seg inn igjen? Det er for mye snø foran døren til at de kan måke den vekk, så de får prøve vinduet igjen.

Etter lang tid, og mange knall og fall, har de endelig kommet seg inn igjen. Men hva skal de nå gjøre? De er jo innesnødd, og gangvinduet er jo ingen god ide som ytterdør. De bestemmer seg for og sove på det til neste dag. Kanskje de har kommet på en løsning i løpet av nattens mørke timer.


--EJK--

Kommentarer